انواع ذخیره ساز
با توسعه تکنولوژی و به روی کارآمدن هوش مصنوعی،iot،5G و…. رشد اطلاعات، تولید آن نیز روند چشمگیری داشته است. موسسهIDC یا international data corporate در گزارشی اعلام کرده که تا سال 2025حجم اطلاعات تولیدی به 175ZB خواهد رسید که در واقع عدد بسیار بزرگی است.اکنون با توجه به اهمیت اطلاعات نوع ذخیره¬سازی آن نیز اهمیت پیدا میکند و به طور قطع ذخیرهسازها نقش ویژهای را در سازمانها ایفا میکنند.
ذخیره¬سازها به دو صورت نرم افزاری و سخت افزاری استفاده میشوند.نوع اول یعنی ذخیره¬سازهای سخت افزاری به 3 دسته DAS،NASو SAN تقسیم شده که هر کدام دارای ویزگیهای خاص خود هستند که باعث تنوع در مصرف آنها میگردد. برای اینکه بتوانید بهترین ذخیره¬ساز را تهیه کنید بهتر است 3 فاکتور زیر را در نظر بگیرید:
1-مدیریت آسان:
ذخیره سازی تهیه کنید که در مدیریت آن به مشکل بر نخورید و یا متخصص آن را داشته باشید تا در مواقع اضطراری بتوانید سیستم را مدیریت کرده و از دست دادن اطلاعات جلوگیری کنید.
2-مقرون به صرفه باشد:
در انتخاب ذخیرهسازعلاوه بر ویژگیهای فنی به قیمت آن نیز توجه کنید. به یاد داشته باشید نگهداری ذخیرهساز نیز هزینه دارد.به عنوان مثال تعویض هارد دیسک سوخته میتواند برای شما هزینه بالایی داشته باشد در صورتی که هزینه خرید و نگهداری دستگاه برای شما به صرفه نباشد از ذخیره¬ساز دیگری استفاده کنید که سربار مالی برای شما ایجاد نکند.
3-قابل اطمینان باشد:
از ذخیرهسازی استفاده کنید که متناسب با نیاز شما بوده و قابل اطمینان است.از برند های غیر معروف یا نرم افزارهایی که هنوز Reliability آنها مشخص نیست استفاده نکنید.همچنین در انتخاب ذخیرهساز به پشتیبانی آن هم توجه کنید که تا چند سال آینده اگر مشکلی برای سیستم پیش آمد بتوانید از خدمات پشتیبانی استفاده کنید.
در آخر اگر اطلاعات کافی ندارید از مشاوران مجرب و حرفه ای در این زمینه کمک بگیرید.ما در این نوشتار سعی داریم تا شما را با انواع ذخیرهسازهای رایج در بازار آشنا کنیم:
(DAS)Direct Attached Storage
اگر دیسک یا ذخیرهساز خود را بدون نیاز به اتصالات گوناگون مانند شبکه، به سیستم متصل کردید شما یک DAS ایجاد کردهاید.پس طبق تعریف لپتاب ها و Pc نیز یک DAS به حساب می آیند ،اما در سرورها واژه DAS معنی خاصی دارد و با آنکه دیسک ها به صورت Bay به سروروصل میشوند و معنی DAS را تلاقی میکند اما در بعضی برند ها مانند HPE سرورهایی به نام DAS وجود دارد که نوعی Enclosure است .وظیفه Enclosure ها این است که نوعی منبع تامین حافظه برای سرورهای دیگر هستند.برای مثال HPE D3000 را میتوان به HPE Gen10 متصل نمود تا حجم ذخیرهساز بیشتر گردد.به صورت خلاصه میتوان گفت Enclosureها دیسک های اضافی هستند که تنها وظیفه Storage را دارند و وظیفه Compute را بر عهده نمیگیرند و به عنوان Storage اضافی به سرورهای Compute متصل میشوند.سرورهای Compute سرورهایی هستند که با رم و پردازنده وظیفه محاسبات را به عهده دارند.
عکس D3000
مزایایDAS
1-نصب آسان:
به علت نصب داخل سرور و یا اتصال از طریق usb پیچیدگی خاصی برای راه اندازی این ذخیرهساز وجود ندارد و تنها کافی است به سرور متصل شود.
2-هزینه پایین:
نسبت به دیگر ذخیرهساز ها هزینه این ذخیرهساز کمتر است و تقریبا با هر دیسک سازگار است و برای شرکتهای کوچک مناسب است.
3- Performance بالا
چون دیسکها به سیستم مستقیم متصل میشوند سرعت این Storage بالاتر از ذخیرهسازهای دیگر بوده و عملکرد بهتری دارد.برای اتصال DAS از کانکتورهای زیر استفاده میشود:
- SAS
- ESATA
- SATA
- USB
معایب DAS
1-عدم اتصال همزمان به چند سرور:
نمیتوان DAS را به صورت همزمان به چند سرور متصل کرد.و استفاده چند کاربر نیز به اشتراک گذاری از طریق سرویس دارد
2-محدودیت در Scale:
در افزایش حجم DAS محدودیت وجود دارد و نمیتوان تعداد زیادی دیسک به آن متصل کرد.
(NAS)Network Attached storage
NAS ذخیرهسازی است که دارای محبوبیت بالایی بوده و در شرکتهای کوچک و بزرگ استفاده میشود.این ذخیرهساز از سیستم file-level بهره برده و تنها از طریق شبکه قابل دسترسی است. یکی از مزایای NAS این است که میتواند به صورت همزمان به چندین سرور متصل شده و چندین کاربر همزمان از آن استفاده کنند و هیچ تاثیر محسوسی بر روی عملکرد آن مشاهده نشود.در انتخاب NAS دقت کنید که از چه دیسکی پشتیبانی میکند، در بعضی از NASها فقط از دیسک HDD استفاده میشود اما در بیشترNASهای امروزی هر دو مدل Disk یعنی HDD و SSD به صورت همزمان قابل استفاده است. برای اینکه از امنیت اطلاعات خیال آسوده باشیم ازRAID استفاده کرده هر چند برخی از برندها مانند Synology تکنولوژیهایی دیگری مانند SHRیا sinology hybrid raid استفاده میکنند.البته نوع raid کاملا وابسته به NAS و تکنولوژی آن است، NASهای کوچکتر به طور معمول از Raidهای 0 ،1 ،5 وشایدهم 10 استفاده کنند در حالیکه NASهای Enterprise میتوانند Raidهای 50 ،60 و یا 56 را نیز پشتیبانی کنند. به این صورت است که به طور معمول NAS برای اشتراکگذاری فایلها از SMB(server message block) و یا NFS(Network file system) بهره میگیرند؛ که اولی بیشتر برای سیستمهای مایکروسافتی و NFS برای سیستمهای لینوکسی مورد استفاده واقع میشوند. در بازار برندهای مختلفی مانند Qnap،Hp ،Dell و… وجود دارد که در اندازههای مختلف با ویژگیهای گوناگون عرضه میگردد که در ذیل به چند ویژگی مهم آنها اشاره کردهایم:
Storage Tiering یا طبقه بندی لایهای اطلاعات:
در tiering اطلاعات بر اساس اهمیت و میزان دسترسی در دیسکهایی با مدل و قیمتهای متفاوت ذخیره میشوند،بدین معنی که tiering این قابلیت را به دستگاه داده قابلیت بهرهوری همزمان از چند دیسک را دارا بوده و بتواند برای عملکرد بهتر اطلاعات را بر اساس طبقه بندی تعریف شده در دیسکهای مختلف ذخیره کند و باعث رشد عملکرد سیستم شود. برای مثال اطلاعاتی که حیاتی هستند و در بازههای زمانی کوتاه مورد استفاده قرار میگیرند را در دیسکهای سریعتر و گرانتر و اطلاعاتی که به ندرت بازیابی میشوند در دیسک های ارزانتر قرار میدهد.
Storage Replication
این قابلیت در برخی از دستگاهها وجود دارد و اجازه میدهد که یک دستگاه به طور کامل از خود یک کپی گرفته و در دستگاه دیگر نگهداری کند، این کپی برداری نه تنها شامل اطلاعات بلکه شامل تنظیمات، اجازه دسترسیها، نوع اشتراک گذاری و … میشود تا در صورت خرابی دستگاه اصلی دستگاه جایگزین به سرعت درمدار شبکه قرار گیرد.
استفاده از ماژول فیبر
همانگونه که بیان شد NAS برای انتقال اطلاعات از بستر شبکه استفاده میکند، به همین علت بعضی ازذخیرهسازهای NAS از کارتهای شبکه پر سرعت 10G و یا بیشتر استفاده میکنند تا پهنای باند بیشتری را در شبکه داشته باشد.
Disaster Recovery(DR)
در برخی از برندهای Enterprise از این قابلیت برای محافظت از اطلاعات بهره گرفته شده است.در این قابلیت با استفاده از snapshot یا backup پشتیبان از اطلاعات تهیه میشود. البته نوع پشتیبانگیری در دستگاههای متفاوت است که در نوشتاری جداگانه به انواع backup اشاره خواهیم کرد.
این قابلیت همچنین به بازگردانی سریع اطلاعات با کمترین وقفه وdown timeکمک شایانی انجام میدهد.
Deduplicate
این خاصیت تنها در چند برند موجود است و از کپی اطلاعات تکراری جلوگیری میکند تا حجم دستگاه بیهوده مصرف نشود هرچند تنظیم این خاصیت نیاز به دقت بالایی دارد.
Data Protection
برای این قابلیت و حفاظت از اطلاعات روشهای مختلفی وجود دارد که در دستگاه های مختلف متفاوت است.
Immutable Snapshot
در این حالت از اطلاعات یک snapshot گرفته شده که نه قابل تغییر است و نه قابل پاک کردن؛ بدین گونه که بعد از ایجاد به عنوان حالتی پایدار ثبت میشود و اگر خرابی و یا مشکلی در اطلاعات رخ دهد به سرعت اطلاعات را به حالت ثبت شده بازمیگرداند.
Worm
Worm که مخفف Write once read many است بر پایه یکبار نوشتن و چند بار خواندن استوار شده است. البته اطلاعاتی که نوشته شده تنها توسط یک سیستم ایجاد میگردد و دیگر سیستمها تنها حق خواندن اطلاعات را دارند این قابلیتها در کلاستر دیتابیس بسیار کارا است هرچند برای دیتابیس بهتر است از SAN استفاده شود.
استفاده از ابزار های حفاظتی
در این روش از ابزارهایی مانند Anti-malware یا Ant-ransomware استفاده میشود که امنیت اطلاعات در برابر حملات هکرها تضمین نمایید و از آۀوده شدن به ابزارهای باجگیر و یا ویروس جلوگیری کند
اتصال به CLOUD
این قابلیت به شما کمک کرده تا دستگاهتان را از طریق اینترنت به ذخیرهسازهای ابری مانند Google drive ،Aws و… متصل کنید و از اطلاعات حیاتی که نیاز دارید پشتیبان تهیه کنید.البته هزینه نگهداری اطلاعات در ابر هزینه قابل توجهی است که شما را ملزم به انتخاب دقیق اطلاعات میکند تا تنها اطلاعات بسیار مهم را در ابر نگهداری کنید.
Global Namespace
این قابلیت به شما این امکان را داده که از NAS به عنوان یک Drive محلی و File Server در شبکه استفاده کنید.هر چند این قابلیت مختص file-level بوده اما به عنوان یک سرویس ارائه شده است هرچند که به علت security استفاده از آن را پیشنهاد نمیکنم.
قابلیت های دیگری مانندAuto rebalance و parallel-throughput نیز وجود دارد که در دسترسی و نگهداری اطلاعات بسیار موثر بوده و جود آنها میتواند به شما در حفظ و نگهداری داده کمک کند.
مزایای NAS
1-دسترسی از طریق شبکه و استفاده همزمان کاربران از آن
2-قابلیت افزایش دیسک ها در بعضی برند ها توسطEnclosure
3-استفاده از قابلیت های محافظتی مانندDR،Back up،Raid و…
4-نگهداری و مدیریت آسان
معایب NAS
1-وابستگی به شبکه : این وابستگی از این جهت عیب حساب میشود که شبکه ای که NAS استفاده میکند همان شبکهای است که اطلاعات دیگر نیز در آن انتقال داده میشوند به بیان واضحتر دستگاهها و سرویسهای شبکه نیز سهمی در پهنای باند داشته وشریک ذخیرهساز هستند، پس هر حادثهای در شبکه بر دسترسی کاربران به ذخیرهساز تاثیر میگذارد.حال این حادثه لایه 2 باشد یا لایه 3 و یا از طرف ذخیرهساز باشد یا از طرف دستگاههای دیگر در هر صورت دسترسی شما به اطلاعات با مشکل مواجه شده است
2-عدم توانایی در تغییر سخت افزارمانند CPU و RAM(در بعضی از برندها)
SAN (Storage Area Network)
یک ذخیرهساز enterprise و عالی برای شرکتهای بزرگ و دیتاسنترها، قدرت بالا، مقیاس پذیری و مدیریت حرفهای همه جزء گزینههایی هستند که SAN را گزینه اول برای یک شرکت بزرگ قرار میدهد.SAN یک ذخیرهساز Block-level است و به همین علت قابلیت مقیاس پذیری بالاتری نسبت به NAS دارد.قبل از SAN تنها راه استفاده از Block-level استفاده از دیسکهای اینترنال توزیع شده در سرورهای مختلف بود که هماهنگی بین آنها کار بسیار دشواری و طاقت فرسایی بود.SAN به خاطر استفاده از شبکه و در بسیاری از موارد جدا بودن شبکه Data از شبکه compute قادر است نسبت به DAS و NAS عملکرد و بازدهی بالاتری داشته باشد.همچنین استفاده از پروتکل Fc (Fiber channel) باعث بالا رفتن سرعت انتقال میگردد، اگرچه SAN از scsi و iscsi هم استفاده میکند.قابلیت Raid در SAN هم به صورت ساده (simple) وجود داشته و هم به صورت multi-array raid قابل استفاده است.قابلیت caching نیز یکی از مواردی است که استفاده زیادی در SAN دارد.هرچند که برخی از NASها نیز این قابلیت را دارا هستند ولی قدرتcache درSAN به مراتب فراتر از NAS است. اکثر قابلیتهای NAS در SAN با کیفیت بهتر وجود دارد .مانند BACKUP، DR و گزینه های دیگر.البته قابلیتهای file-levlel در NAS جایی در SAN ندارد.
به صورت معمول برای ارتباط سرور ها با SAN از SAN switch استفاده میشودو کارتهای HBAبه سرور متصل میگردد که به صورت مشخص برای انتقال data طراحی شده اند.هرچند میتوان از cnaها هم استفاده کرد که هم برایnetwork و هم برای storage مشترک هستند.
نکته مهمی که نباید از آن غافل شد این است که SAN یک دستگاه نیست،هرچند ما آن را با deviceهای مختلف مانند switch و سرور مقایسه میکنیم و هنگام خرید به عنوان دستگاه خریداری میشود .اما SANدر مقالات و کتاب ها یک شبکه از ذخیرهسازها توصیف شده است و این نشان دهنده این است که یک ذخیرهساز SAN میتواند به راحتی با ذخیرهسازهای دیگر یک شبکه از زیر ساخت ذخیرهساز را فراهم کند.
از قابلیت های جالب SAN استفاده از مجازی ساز دیسک است که به شما در مصرف بهینه دیسک کمک میکند. این قابلیت که dynamin provisioning نام دارد را شاید در مجازیسازهای دیگر مانند vmware مشاهده کرده باشید.
چند نکته مهم درباره SAN
1-هیچگاه فضای یک SAN را به طور کامل پر نکنید چون برای restore یا balance کردن اطلاعات به فضای خالی نیاز دارد.
2-برای ارتباط SAN به سرور از LUN یا logical unit number استفاده میشود.سعی کنید از ساختن Lunهای کوچک به تعداد زیاد خودداری کنید چون مدیریت آنها بسیار سخت است.
3-در انتخاب پروتکل ارتباطی دقت زیادی انجام دهید . FCOE، ISCSI، FC، FCP و… همه پروتکل هایی هستند که قابلیت ارتباط را دارا هستند و نوع انتخاب آنها وابسته به توپولوژی شبکه شما است.
4-در تنظیم مقادیر شبکه مانند MSS،MTU،KEEP ALIVEو…دقت لازم را انجام دهید تا بهره وری بیشتری در شبکه داشته باشید.
مزایای SAN
1-مقیاس پذیری بالا
2-مدیریت حرفه ای
3-block-level بودن زیر ساخت
4-down-time پایین
5- پشتیبانیگیری حرفه ای
6-عملکرد و بازدهی بسیار بالا
معایبSAN
1-پیچیدگی در تنظیمات
2-هزینه خرید و نگهداری